miércoles, 22 de abril de 2015

Diada de Sant Jordi

El grup de joves us volem desitjar una bona Diada...


... feliç Sant Jordi !!!

Us deixem un pessic de la tradició i cultura catalana...


Serà el 1456 quan les Corts Catalanes declaren Sant Jordi Patró de Catalunya. És al final del segle XIX que la festa del 23 d’abril es viurà amb més intensitat i amb el moviment de la Renaixença agafarà un caire més patriòtic, cívica i cultural.
La rosa es vincula clarament amb aquesta festa des dels seus inicis. La mateixa llegenda ja ens dóna una explicació de la rosa com a obsequi d’aquesta diada. El cavaller Sant Jordi després d’un combat aferrissat amb el drac, la bèstia va caure morta i de la seva sang en va néixer un roser amb unes roses intensament vermelles que el cavaller oferí a la seva donzella.
Hi ha però altres possibles explicacions per la donació d’aquest floral obsequi; ja sigui per la llegenda, per la festa del s. XV, per la tradició de l’amor cortès o per reminiscències romanes la rosa ha esdevingut un símbol de l’amor de les parelles, fent del 23 d’abril el dia patriòtic de Sant Jordi, però també el dia per excel·lència dels enamorats.

Si la tradició reserva una rosa per l’enamorada, el nostre enamorat rebrà un llibre. Un gest introduït al segle XX que sumarà a la diada del patró de Catalunya, el dia del llibre. El 1927 una iniciativa de l’escriptor valencià Vicent Clavel proposa una festa per promoure el llibre a Catalunya; escullen el dia del naixement de Cervantes, el 7 d’octubre. El 1929 el mateix gremi de llibreters canvien la data al 23 d’abril, data que coincideix amb l’enterrament de Miguel de Cervantes el 1616, la mort de Josep Pla el 1981 i àdhuc la mort de William Shakespeare (segons el calendari julià)1616. Aquesta instauració va traspassar fronteres quan al 1995 la Conferència General de la UNESCO va decretar el 23 d’abril com a Dia Internacional del llibre.

No hay comentarios:

Publicar un comentario