miércoles, 13 de noviembre de 2019

Dia mundial de l'Obesitat

12 de NOVEMBRE
DIA MUNDIAL DE L'OBESITAT

Els jov@s treballem l'obesitat a través de la NUTRICIÓ





L’Organització Mundial de la Salut (OMS) defineix l'obesitat com una acumulació anormal o excessiva de greix que pot ser perjudicial per a la salut.
L'obesitat és:
-       una malaltia crònica,
-       d'origen multifactorial,
-       d'alta prevalença,
-       s'associa amb un major risc de desenvolupar malalties cardiovasculars,
-       d'una disminució de la qualitat de vida i
-       d'un increment de la mortalitat.






Factors de risc de l'Obesitat


L'obesitat no és simplement el resultat de menjar en excés. Els estudis epidemiològics han detectat en la població una sèrie de factors associats amb l'obesitat.

  v  Edat. A mesura que s'envelleix, els canvis hormonals i un estil de vida menys actiu contribueixen a l'aparició de l'obesitat.

  v  Sexe femení. Principalment associat a l'embaràs i la menopausa. L'obesitat també es presenta en les dones que tenen síndrome d'ovari poliquístic, que és una afecció endocrina que impedeix la correcta ovulació.

  v  Raça. L'obesitat té un alt grau d'incidència en els afrodescendents i les persones d'origen hispà.

  v  Alimentació poc saludable. En els darrers 50 anys hi ha una tendència universal a menjar aliments rics en greix, sal i sucres. Es consumeixen massa calories, s’abusa dels menjars ràpids i de les begudes amb un alt contingut calòric.

  v  Sedentarisme. Se segueix un estil de vida sedentari provocat per l'automatització de les activitats laborals, dels mitjans de transport moderns i de la major vida urbana, la qual cosa influeix en la disminució de fer exercici físic.

  v  Factors socioculturals. L'obesitat està associada a un menor nivell d'estudis i a un menor nivell d'ingressos per comprar aliments saludables.

  v  Factors conductuals. Un consum d’aliments incorrecte, el tabaquisme i la ingesta d'alcohol.

  v  Factors genètics. Alguns estudis genètics han determinat que l'obesitat pot ser hereditària amb gens que influencien en la quantitat de greix corporal i en la seva distribució.

  v  Certs medicaments. Alguns medicaments poden provocar guany de pes sinó es compensa amb dieta o exercici. Entre aquests medicaments hi ha alguns antidepressius, anticonvulsius, esteroides, antipsicòtics, medicaments per a la diabetis i betabloquejants.

1 comentario: